Onze banden & velgen

Banden: hét contact tussen uw auto en wegdek. De totale oppervlakte is slechts de grootte van A4-tje! De belangrijkste taken en eigenschappen van een band zijn:

  • Overbrengen aandrijf-, rem- en stuurkrachten
  • Dragen van het voertuig
  • Beschikken over goede stuureigenschappen
  • Bezitten van goede veerkracht/ dempingkrachten

Zomer-/winterbanden
Een zomerband heeft een andere rubber­samenstelling dan een winter­band. Het rubber van een zomer­band functio­neert optimaal bij tempera­turen boven de 7 graden, van een winterband onder de 7 graden. Meer over winterbanden.

Profiel
De wettelijke profieldiepte van banden is 1,6mm over de gehele band. Winterbanden verliezen hun veilige eigenschappen geleidelijk wanneer de profieldiepte minder wordt dan 4 mm. Moet ik dan mijn winterbanden vervangen als ze minder dan 4 mm profiel hebben?
U kunt in het voorjaar met winter­banden door­rijden totdat de wettelijke profiel­diepte van 1.6 mm bereikt is. In verband met de ver­keers­veilig­heid wordt aangeraden om de ban­den te wisselen bij 2 mm rest­profiel.

Bandenspanning
Eén van de belangrijkste factoren die de eigenschappen van een band bepalen, is de bandenspanning. Het is aan te raden de bandenspanning maandelijks te controleren. De juiste banden­spanning is afhankelijk van de bandenmaat en de auto. Meestal staat de juiste spanning vermeld in de deurpost van het bestuurders­portier, de binnen­kant van de tankklep of de banden­spannings­tabellen bij de tank­stations.

Controleer uw bandenspanning als de banden koud zijn!
Bij het rijden worden uw banden warm en loopt de spanning op. Controleer uw banden voordat u gaat rijden of laat ze eerst een kwartiertje afkoelen. Vergeet de reserveband niet!

[pagelist depth=”2″]